Voor een duurzame toekomst!

Na Belgisch luchtgebied nu dus B spoorbeveiliging #Eijsden? Horen wij nog wel bij NL? #Giftreinen #Vliegtuigoverlast

Gelezen op: http://www.dichtbij.nl/maastricht/regio/artikel/4271969/belgische-beveiliging-op-spoor-maastricht-eijsden.aspx :

Belgische beveiliging op spoor Maastricht-Eijsden

MAASTRICHT – Het spoor tussen Maastricht en Eijsden kent een Belgische beveiliging. Dat betekent dat goederentreinen richting België op dit baanvlak overschakelen naar de Belgische beveiligingssystemen. Dat zegt een woordvoerder van ProRail in een reactie op zorgen die leven bij het Milieufront Eijsden. Sinds augustus rijden er namelijk extra giftreinen door Maastricht en Eijsden, richting Belgie en Frankrijk. Deze treinen zijn geladen met acrylnitril en butadiëen. Op jaarbasis gaat het om 1800 wagons, aldus de woordvoerder.

Tot augustus reden deze treinen vanaf Chemelot in Geleen over de Brabantroute naar Frankrijk. Vanuit Geleen ging de reis via Roermond, Weert, Eindhoven, Tilburg en Breda, om bij Roosendaal de Belgische grens te passeren.

Maar door de tijdelijke sluiting van de Betuwelijn als gevolg van werkzaamheden in Duitsland raakte de Brabantroute overbelast. De staatssecretaris verleende de Chemelottrein om die reden een ontheffing, zodat deze treinen voortaan vanuit Geleen via Eijsden de grens over mogen.

Het Milieufront  Eijsden maakt zich hierover grote zorgen. Ten onrechte, aldus ProRail. De goederentreinen zijn met meerdere systemen beveiligd, en kunnen dus middels het Belgische beveiligingssysteem veilig via Eijsden naar Visé en verder.