Voor een duurzame toekomst!

PERSBERICHT: Anti-Tihange delegatie overhandigt 110.000 handtekeningen in Brussel

handtekeningen

Een Euregionale delegatie van tegenstanders van de kerncentrale van Tihange zal vrijdagmiddag 4 december 2015 in Brussel een petitie ruim 110.000 Nederlandse, Duitse en Belgische handtekeningen overhandigen aan Jan Jambon, Belgisch federaal Minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken. De petitie roept op om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 niet meer op te starten. GroenLinks Maastricht en het Milieu front Eijsden (MfE) maken onderdeel uit van de delegatie.

“Een groep Euregiobewoners ter grootte van bijna de volledige populatie van Maastricht heeft zich uitgesproken tegen heropstart van de gevaarlijke Belgische scheurtjesreactoren. Dat is een onmiskenbaar signaal dat serieus genomen moet worden door minister Jambon en de Belgische overheid”, aldus Rob Hoenen (MfE) en Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks Maastricht). “Zeker nu bekend is geworden dat de dreigende levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 niet nodig is voor de energiebehoefte van België, heeft België wat uit te leggen waarom zij in haar kernenergieverslaving financieel gewin van energiereus Engie/Electrabel laat prevaleren boven de veiligheid van de miljoenen omwonenden in de Euregio Maas-Rijn en in de Euregio rond Antwerpen.”

De overhandiging van de handtekeningen zal plaatsvinden om 14:30 uur aan de Wetstraat 2 in Brussel. Fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam van GroenLinks Maastricht zal bij de overhandiging aanwezig zijn, evenals Paul Hertoghs namens het MfE.

Onlangs heeft het Federaal Agentschap Nucleaire Controle (FANC), de Belgische atoomwaakhond, bekend gemaakt geen bezwaren te zien tegen de heropstart van de scheurtjesreactoren. Aan de validiteit van de conclusies van het FANC wordt door de anti-atoombeweging sterk getwijfeld.

Eijsden is gelegen op slechts 36 kilometer van de kerncentrale van Tihange. Maastricht op 40 kilometer.
Uw aanwezigheid bij de overhandiging zouden wij zeer op prijs stellen.